Briller

Databriller og terminalbriller

Databriller gir deg en god arbeidsdag foran skjermen

Tilbringer du mye tid foran dataskjermen, enten på jobb eller i fritiden? Dårlig syn og feil type briller kan gi deg både slitne øyne, verkende nakke og vondt i hodet. Her kan du lese om hvordan en god databrille kan hjelpe deg med å få en bedre skjermhverdag.


En god databrille...

  • Er tilpasset deg og din arbeidsplass
  • Gir deg skarpt syn på tastatur, dataskjerm, skrivepult og telefon
  • Kan også være tilpasset skrankearbeid
  • Reduserer slitne øyne og vonde sittestillinger
  • Reduserer muligheten for nakkeplager og hodepine
  • Hjelper deg å holde fokus
  • Fjerner forstyrrende reflekser
  • Er like viktig som annet tilpasset kontorutstyr, som stol, skjerm og belysning
  • Kan leveres med filter som reduserer mengden kunstig blått lys som treffer øyet

Kort sagt er databrillen tilpasset deg og din individuelle arbeidsplass, slik at den kan gi deg en bedre arbeidsdag.

Trenger jeg databriller?

Det kan optikeren finne ut av. Optikeren utfører først en vanlig synstest. Med utgangspunkt i denne og dine synsutfordringer foran skjermen, kartlegger optikeren dine behov. Optiker finner ut om du trenger en egen databrille og kommer med forslag til hvilken løsning som er best for deg.

Før du kommer til optikeren, er det lurt å måle opp hvilke avstander du jobber på. Hva er avstanden til skjermen din? Til tastaturet? Pultområdet? Hvor langt ut i rommet trenger du å se for å gjøre jobben din? Det er også lurt å tenke igjennom hvor mange timer du bruker foran jobbskjermen hver dag, og hvilke utfordringer og plager du har som følge av det. Dette bidrar til å finne den aller beste løsningen for deg.

Hvilke løsninger finnes egentlig?

Databriller, terminalbriller, PC-briller: dette er tre navn for samme løsning. Hovedpoenget er å se klart på dataskjermen og området rundt.

Dame med god arbeidsstilling på grunn av databriller foran dataskjerm

Er du over 40 år, og trenger å se godt på ulike avstander, er den beste løsningen ofte en romprogressiv brille. Dette er ikke det samme som en vanlig progressiv brille: Den har optimal styrke ved blikk på dataskjermen. Samtidig har du lesestyrken din nederst i glasset. Du vil også kunne se pulten din og kanskje litt ut i rommet, men du vil ikke kunne se klart på lang avstand. Det er fordi løsningen er spesialtilpasset en dataarbeidsplass. Skulle du også sett på lang avstand med den, ville det gått ut over kvaliteten som PC-brille.

Mange ganger kan en vanlig enstyrkebrille være en god løsning. Det er gjerne for yngre personer med god fokuseringsevne. Eller for andre som trenger et stort og klart felt på dataskjermen, men som ikke trenger å se skarpt på andre avstander. Jobber du stort sett papirløst og med flere skjermer på pulten din, er enstyrkebriller ofte det mest behagelige.

Dette er de to vanligste løsningene. Det finnes også andre, mer spesielle og individuelle løsninger. Hvis optikeren din mener du bør ha noe mer spesialtilpasset, vil han gi deg gode råd rundt dette. Her har optikeren full oversikt og vil anbefale løsningen som er perfekt for deg.

Kan jeg ikke bare bruke den progressive brillen min?

Progressive briller er veldig nyttige i mange sammenhenger, men oftest ikke foran dataskjerm.

Dame med dårlig arbeidsstilling på grunn av progressive briller foran dataskjerm

Glassene i progressive briller har varierende styrke for at du skal kunne se bra på forskjellige avstander. De er spesielt optimalisert for syn på avstand, og på leseavstand. Det feltet du ser klart i på dataavstand er relativt smalt, og det er plassert i nedre del av glasset. Dette gjør at du gjerne blir sittende med hodet litt opp for å se klart på dataskjermen – du får en vond sittestilling. Dette kan gi muskelspenninger i nakke og skuldre, og kan gi helseskader over tid.

Ved å bruke en progressiv brille tilpasser du altså sittestillingen til brillen. Med en databrille skjer det motsatte: Dataglasset er designet slik at sittestillingen din blir ergonomisk riktig, og bidrar til en god og behagelig skjermhverdag.

Kan jeg ikke bare bruke avstandsbrillen min?

Dette er faktisk avhengig av alderen din.

Til deg som er under 40 år:

Når du er ung, er øyelinsen din elastisk. Du kan som oftest se klart på dataskjermen uten briller, eller med den vanlige avstandsbrillen din. Linsen klarer å fokusere inn alle avstander, også skjermavstand uten anstrengelse.

Det finnes likevel synsstyrker som gjør at du trenger en databrille, selv om øyelinsen din kan fokusere. Da har du kanskje en liten synsfeil som du klarer deg fint med i hverdagen, uten behov for briller. Ved langvarig dataarbeid kan øynene likevel bli anstrengte og slitne. Dette kan igjen gi deg hodepine og generell tretthet. Da har du antakelig behov for databrille med riktig brillestyrke. Optikeren din kan undersøke dette, og anbefale en god løsning for deg.

Dame med dårlig arbeidsstilling på grunn av feil avstandsbriller foran dataskjerm

Til deg som er over 40 år:

Fra fylte 40 år avtar linsens elastisitet gradvis, og dermed minker evnen til å fokusere. På samme måte som du trenger en egen styrke for å lese, vil du også få behov for en egen styrke på skjermavstand. Med avstandsbrillen vil du da se uklart på dataskjermen. Nærsynte vil ofte se skjermen klarere ved å se over kanten på brillen. Dette vil gi en uheldig sittestilling og unødvendige plager.

Jeg skal bruke databrillen på jobben – må jeg betale for den selv?

Utgangspunktet er at arbeidsgiver skal dekke utgifter til å undersøke om du trenger databriller, og dekke innkjøp av databriller etter behov. Dette gjelder alle arbeidstakere som bruker en vesentlig del av arbeidstiden foran skjerm.

Dersom arbeidsgiveren din skal dekke brillen, må optikeren attestere at du har behov for egne databriller. Disse er kun ment til bruk på din arbeidsplass, og må være briller du har behov for i tillegg til din vanlige synskorreksjon. Det er kun optiker som kan attestere behov for databriller.

Avtal alltid med arbeidsgiveren din før du går til anskaffelse av en databrille du ønsker dekket. Myndighetene har ikke satt noen beløpsgrense for innkjøp av databriller, men utgangspunktet er at de må ha den funksjonaliteten som skal til for at du som arbeidstaker ser godt foran skjermen. Hvis du for eksempel ønsker en spesiell innfatning som koster ekstra, må du regne med å dekke dette selv. En terminalbrille dekket av arbeidsgiver tilhører i utgangspunktet arbeidsplassen. Derfor er det lurt å avklare det med arbeidsgiver før du eventuelt du tar den med deg hjem.

5 nyttige tips om databriller

  1. Du kan også kjøpe deg en privat databrille. I tillegg til skjermbruk, egner den seg ypperlig til hobbyer som for eksempel baking, mekking og strikking.
  2. Databrillen må ikke brukes i trafikken. Det kan være lett å glemme å ta den av seg etter endt arbeidsdag – husk at den ikke er beregnet for syn på lang avstand.
  3. Hvis databrillen din har ripete og slitte glass, kan det være lurt å bytte ut glassene. Ripene kan føre til lysblending som igjen gir ubehag.
  4. Den store mengden blått lys som kommer fra skjermen er ikke skadelig for øynene dine. Et filter som reduserer mengden kunstig blått lys som treffer øyet er likevel smart – det kan gi et mer behagelig blikk på skjermen. 
  5. Sist, men ikke minst: husk å gå jevnlig til optikeren din. Det er viktig for å sjekke både syn og øyehelse. Ta med deg databrillen din, så optikeren kan se om kvaliteten fortsatt er god nok.

Les hele artikkelen: Er blått lys fra skjermen farlig for øynene dine? 

Jeg er arbeidsgiver – hva bør jeg tenke på?

Arbeidstakere som bruker en vesentlig del av arbeidstiden foran skjerm, har rett til å få synsundersøkelse og databrille dekt av arbeidsgiver. Brillen må være egnet for de synsoppgavene som er forbundet med skjermarbeid. Dette er regulert av Arbeidsmiljøloven. Det er jo lurt for deg også! Riktige briller bidrar til klart syn, god ergonomi, fornøyde ansatte og høyere produktivitet.

Det er individuelle behov knyttet til arbeidstakers syn og arbeidsoppgaver som avgjør hva som vil være den beste løsningen. Optikeren er helsepersonell som kan gi råd angående skjermplassering, belysning, arbeidsavstander og synsvaner. For en best mulig hverdag på en dataarbeidsplass, anbefaler vi at du gjør en ergonomisk vurdering av arbeidsplassen til de ansatte.